Prestasi Anti-karat Plat Keluli Bersalut Warna

- May 19, 2020-

Setelah jangka waktu tertentu, disebabkan oleh pelbagai faktor persekitaran, prestasi pelapisan dan jangka hayat pelat Pelat Baja Bersalut Warna akan berkurang, memerlukan penyambungan semula. Keperluan asas untuk recoating adalah ketahanan yang baik dengan lekatan yang baik pada lapisan asal. Ia boleh dibahagikan kepada tiga kategori mengikut penggunaannya. Mengikut penggunaan alam sekitar, kategori pertama mempunyai syarat anti karat tertentu untuk Plat Keluli Bersalut Warna di persekitaran semula jadi. Contohnya: tapak pembinaan sedang dalam pembinaan, menggunakan Plat Keluli Bersalut Warna; Kategori 2, digunakan dalam persekitaran semula jadi, mempunyai tahap ketahanan dan penampilan kakisan tertentu. Contohnya: bangunan luar; tahap 3, dalam beberapa persekitaran yang keras, diperlukan ketahanan kakisan tertentu.

Color Coated Steel Plate

Lekatan pada Plat Keluli Bersalut Warna dengan pelbagai warna menentukan sistem lapisan warna. Terdapat banyak kumpulan hidroksil dan kumpulan amino di permukaan lapisan poliuretana. Lapisan warna seni bina kebanyakannya adalah lapisan semi-gloss. Lapisan mengandungi sejumlah besar pengisi atau serbuk ringan. Permukaan lapisan di bawah mikroskop mempunyai kekasaran tertentu.

Menurut teori pembasahan permukaan, ketegangan permukaan lapisan yang diubah mestilah lebih rendah daripada ketegangan permukaan lapisan, supaya lapisan dapat dibasahi; lapisan mesti mengandungi kumpulan kutub ikatan hidrogen; lapisan harus mengandungi pelarut yang kuat untuk memanjangkan lapisan untuk menambah lapisan Pada masa yang sama, salutan yang bersilang boleh menggunakan resin berat molekul relatif rendah atau mengurangkan kelikatan salutan, sehingga lapisan mempunyai volatiliti rendah dan kelikatan lapisan rendah.