Perhatian dalam pengeluaran aloi zink

- Feb 01, 2019-

1. Mengendalikan komposisi aloi Bermula dari pembelian jongkong aloi, jongkong aloi mestilah berasaskan zink kemurnian ultra tinggi, ditambah jongkong aloi yang diperbuat daripada aluminium kesucian ultra tinggi, magnesium dan tembaga. Pembekal mempunyai standard komposisi yang ketat. Paduan zink berkualiti tinggi adalah jaminan untuk pengeluaran coran berkualiti tinggi.

2. Pembelian jongkong aloi harus memastikan bahawa terdapat suatu kawasan penyaduran yang bersih dan kering untuk mengelakkan karat putih apabila terdedah kepada kelembapan dalam masa yang lama, atau dicemari oleh kotoran kilang untuk meningkatkan generasi sanga dan meningkatkan kehilangan logam. Persekitaran kilang yang bersih sangat berkesan dalam mengawal komposisi aloi.

3. Nisbah bahan baru ke muncung, seperti muncung, tidak boleh melebihi 50%, dan bahan baru: bahan lama = 70:30. Aluminium dan magnesium secara beransur-ansur dikurangkan dalam aloi pemulihan berterusan.

4. Apabila bahan muncung disambung semula, perlu mengendalikan suhu remelting dengan ketat supaya tidak melebihi 420 ° C untuk mengelakkan kehilangan aluminium dan magnesium.

5. Loji die-casting bersyarat lebih disukai menggunakan relau pekat untuk mencairkan aloi zink supaya bahan aloi aloi dan bahan kitar semula sama rata, dan fluks boleh digunakan dengan lebih berkesan, supaya komposisi aloi dan suhu tetap seragam dan stabil. Sisa penyulingan dan denda hendaklah dipisahkan ke dalam relau berasingan.