Punca Penuaan Gulungan Bersalut Warna

- Aug 25, 2020-

Prasyarat penuaan gulungan bersalut warna atau reaksi fotokimia adalah bahawa komposisi permukaan gulungan bersalut warna dapat menyerap radiasi; kedua, apabila sinaran yang diserap oleh struktur molekul lebih besar daripada tenaga ikatan struktur molekul, lapisan dapat dilarutkan. Kerana semakin pendek panjang gelombang sumber cahaya, semakin banyak tenaga kinetik yang dikandungnya.

color coated rolls

Menurut teori asas, kerapuhan gulungan bersalut warna dalam pencemaran udara adalah tenaga kinetik cahaya semula jadi pada jalur ultraviolet, yang lebih tinggi daripada tenaga ikatan struktur molekul. Apabila lapisan poliuretana bertambah, substrat itu sendiri hilang secara beransur-ansur, dan permukaan lapisan secara beransur-ansur menjadi lebih halus dan kehilangan cahaya. Kehilangan matriks ini akhirnya meninggalkan pasta warna yang lebih stabil, yang tinggal dalam bentuk serbuk tidak melekit untuk lapisan permukaan lapisan poliuretana. Keseluruhan proses ini disebut delaminasi

Secara amnya, prestasi anti-penuaan gegelung keluli poliester berlapis nipis sangat berbeza, dan kemampuan anti-penuaan plat warna bersalut nipis lemah.