Perbandingan Antara Galvanizing Electro-galvanizing dan Hot-dip

- Sep 24, 2019-

Seng electroplating, yang biasa dikenali sebagai galvanizing sejuk, adalah kaedah elektrokimia di mana zink ingot digunakan sebagai anod. Atom zink kehilangan elektron dan menjadi keadaan ionik yang dibubarkan dalam elektrolit. Struktur keluli bertindak sebagai katod, dan ion zink dikurangkan secara elektronik pada jalur keluli. Atom zink didepositkan pada permukaan jalur keluli untuk membentuk salutan.


Lembaran tergalvani panas dan lembaran tergalvani mempunyai perbezaan yang besar dalam galvanizing. Jumlah galvanizing galvanizing panas tidak mungkin terlalu kecil, dan minimum 50-60 g / m2 di kedua-dua sisi dan sehingga 600 g / m2. Lapisan tergalvani lembaran electrogalvanized boleh sangat tipis, sehingga 15g / m2, tetapi jika salutan lebih tebal, kelajuan talian pengeluaran sangat perlahan, dan ia tidak sesuai untuk ciri proses unit moden, dan maksimum adalah kira-kira 100g / m2. Oleh kerana itu, pengeluaran lembaran electrogalvanized sangat terhad.


Electro-galvanizing


Proses rawatan haba menggelongsor panas dan lembaran elektro-tergalvani juga berbeza sama sekali. Lembaran tergalvani panas biasanya diperbuat daripada papan sejuk sebagai bahan mentah, dan secara berterusan annealed dan dipanaskan panas pada galvanizing, dan jalur keluli dipanaskan dan disejukkan dalam masa yang singkat. Oleh itu, kekuatan dan kelenturan dipengaruhi sedikit sebanyak, dan prestasi menumbuk adalah lebih buruk daripada plat yang sejuk yang keras selepas degreasing dan penyepuhlindapan barisan pengeluaran profesional. Lembaran electrogalvanized diperbuat daripada lembaran dilancarkan sejuk, yang pada dasarnya menjamin prestasi pemprosesan yang sama dalam lembaran yang dilancarkan sejuk, tetapi proses rumitnya juga meningkatkan kos pengeluaran. Pendek kata, lembaran tergalvani panas mempunyai kos pengeluaran yang lebih rendah dan pelbagai aplikasi yang lebih luas, dan telah menjadi pelbagai utama dalam pasaran lembaran tergalvani.


Hot-dip Galvanizing


Electrogalvanizing dilakukan oleh tindak balas elektrod, dan galvanizing dijalankan dengan merendam bahan mentah dalam periuk zink untuk galvanisasi, yang merupakan tindak balas intermetik dan tindak balas fizikal.

Apabila dipanaskan panas, permukaan bahan mentah adalah sebatian intermetallic, kemudian zink, dan permukaan zink electrogalvanized adalah zink, dan tidak ada lapisan perantaraan. Lapisan zink-zinc elektro-tergalvani adalah lebih nipis, lapisan zink tergalvani panas lebih tebal daripada lapisan elektro-galvanis, dan outputnya rendah, sementara galvanizing dipanaskan panas boleh dihasilkan secara massal dan outputnya tinggi. Keadaan permukaan dan rintangan kakisan elektroplating lebih baik daripada galvanizing dip. Seng electroplated mempunyai kekuatan ikatan yang lebih baik daripada galvanizing berenang panas, jadi harganya tinggi.


Electro-galvanizing


Prinsip perlindungan kakisan untuk galvanized electrogalvanized dan hot-dip adalah sama. Hanya saja dua proses berbeza. Selepas penyaduran, permukaannya licin. Penampilannya cerah. Bagaimanapun, sejak lapisan zink dilekatkan, ia akan jatuh selepas masa yang lama. Permukaan air panas - beberapa tidak cantik seperti penyaduran. Walau bagaimanapun, lapisan zink disusupi dan digunakan untuk tempoh masa yang lebih lama daripada penyaduran.