Pembangunan galakan air panas

- Nov 21, 2018-

Oleh kerana potensi elektrod zink yang negatif adalah zat besi, lapisan bergalvani di dalam air dan udara yang lembap mempunyai kesan mengorbankan anod untuk melindungi asas keluli, dengan itu memanjangkan hayat perkhidmatan keluli. Lapisan galvanizing yang biasa digunakan dalam industri ini adalah galvanizing panas, elektrogalvanizing, galvanizing mekanikal dan menyembur haba (penyaduran) zink, di mana yang panas menggelongsor akaun untuk kira-kira 95% daripada jumlah galvanizing dan panas menggelongsor dengan zink. Ia menyumbang 40% daripada pengeluaran zink di seluruh dunia dan kira-kira 30% pengeluaran zink di China.

Galvanizing panas adalah teknologi proses di mana logam seperti keluli, keluli tahan karat atau besi tuang ditenggelamkan dalam cecair logam atau aloi untuk mendapatkan salutan. Hot-dip galvanizing adalah kaedah rawatan permukaan keluli yang paling banyak digunakan dan kos efektif di dunia. Produk galvanizing panas memainkan peranan yang tidak dapat dinafikan dan tidak tergantikan dalam pengurangan kakisan keluli dan lanjutan hayat, dan bahan penjimatan tenaga. Pada masa yang sama, keluli bersalut juga merupakan produk jangka pendek bernilai tinggi yang dipupuk dan diprioritaskan oleh kerajaan.

Dengan pelaksanaan strategi membangunkan wilayah barat, projek-projek Penghantaran Kekuasaan Barat-Timur, Transmisi Gas Barat-Barat, Pengaliran Air Selatan-ke-Utara, Projek Tiga Gorges, Rangkaian Tenaga Luar Bandar dan Perkotaan Pembinaan Semula Rangkaian Kuasa Grid Kuasa, industri galvanizing panas China telah memasuki peringkat pembangunan laju berkelajuan tinggi baru.