Kelebihan Ekonomi HDG

- May 09, 2019-

Pembangunan mampan semakin penting bagi penentu dan masyarakat umum sepanjang industri pembinaan. Pembangunan mampan adalah komitmen sosial, ekonomi, dan alam sekitar untuk pertumbuhan dan pembangunan yang memenuhi keperluan masa kini tanpa menjejaskan keupayaan generasi akan datang untuk memenuhi keperluan mereka sendiri. Sering hilang dalam penekanan terhadap kemampanan adalah faktor ekonomi. Untuk mencapai kemampanan sebenar, struktur mesra alam juga mesti bertanggungjawab secara ekonomi untuk generasi akan datang untuk berkembang maju.

Kerana tekanan sosial terus memacu pergerakan kemampanan, penentu menjadi lebih melabur dan analitis dalam penilaian bahan-bahan yang digunakan dalam projek mereka. Pusat kemapanan mengenai pemikiran masa depan; oleh itu, penglihatan pendek hanya mempertimbangkan kos awal harus ditambah dengan analisa kos kitaran hayat jangka panjang. Menilai kos sesuatu projek sepanjang hayatnya memastikan lebih banyak kestabilan ekonomi untuk generasi akan datang.

Keluli tergalvani panas boleh menyediakan penjimatan ekonomi pada mulanya dan sepanjang hayat sesuatu projek, membebaskan wang untuk pembinaan baru dan bukannya penyelenggaraan yang mahal. Telah lama ada persepsi dalam komuniti yang menyatakan bahawa keluli tergalvani panas adalah laras kos pada asas permulaan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh peningkatan proses biasa dan harga zink yang agak stabil, keluli tergalvani bukan sahaja kompetitif tetapi selalunya lebih murah daripada sistem perlindungan kakisan yang lain pada mulanya. Selain itu, kerana pemulihan dan pendirian yang cepat, penggunaan keluli tergalvani panas sering memberikan penjimatan kos yang lebih luas semasa pembinaan.

Kentucky National Guard

Walaupun kos awal adalah penting, menganalisis kos sepanjang hayat projek menyediakan gambaran yang lebih komprehensif untuk generasi akan datang. Kos kitaran hidup (LCC) mengambil kira bukan sahaja kos awal, tetapi kos penyelenggaraan langsung sepanjang hayat struktur dan nilai masa wang ke atas hayat projek menggunakan nilai kini bersih (NPV) dan nilai masa depan bersih Pengiraan NFV).

Kerana keluli bergalvani panas menyediakan beberapa dekad perlindungan kakisan bebas penyelenggaraan, sering kos awal adalah kos akhir kitaran hayat. Menilai LCC boleh menjadi rumit, jadi untuk memudahkan analisis, AGA mengembangkan Kalkulator Kos Litar Hayat (LCCC). LCCC mengikuti pengiraan dari Amalan Standard ASTM A1068 untuk Analisis Kos Hayat-Kitaran Sistem Perlindungan Keudar ke atas Produk Besi dan Keluli dan menggunakan data seperti yang dilaporkan dalam Kertas NACE No C2014-4088 Jangka Hayat Perkhidmatan dan Pertimbangan Kos untuk Penyelenggaraan dan Perlindungan Perlindungan Pembinaan Baru Bekerja serta dari tinjauan seluruh ahli AGA.

Kalkulator dalam talian membolehkan pengguna memasukkan parameter untuk sesuatu projek dan membandingkan kos awal dan kitaran hayat yang menggembirakan panas kepada lebih daripada 30 sistem perlindungan kakisan yang lain berdasarkan data kos yang diterbitkan dari dua sumber yang disebutkan. Di samping itu, LCCC boleh membandingkan kos awal dan kitaran hayat menggunakan sistem dupleks (galvanizing dan cat) dengan hanya melukis keluli hitam. Sistem dupleks lebih mahal pada mulanya kerana anda membayar untuk kedua-dua sistem (galvanizing dan cat) di depan, tetapi pulangan pelaburan awal ini direalisasikan sepanjang hayat projek kerana kurang penyelenggaraan diperlukan