Berapa banyak yang anda tahu tentang keluli warna?

- Apr 24, 2019-

Berapa banyak yang anda tahu tentang keluli warna?


Berapa banyak yang anda tahu tentang keluli warna?

Pertama, melambai warna keluli?
Lembaran keluli bersalut warna, yang biasanya dikenali sebagai gegelung keluli warna, dilapisi dengan logam lain bukan logam atau aloi (zink, aluminium, magnesium, mangan, silikon, dan sebagainya) sebagai substrat selepas lembaran keluli tergelek sejuk. Selepas penukaran rawatan permukaan (defattification, phosphating, asid chromic) Garam), dilapisi dengan lapisan organik, diperbuat daripada cahaya, kekuatan tinggi, warna cerah dan ketahanan yang baik. Digunakan secara meluas dalam pembinaan, perkakas rumah, hiasan, bidang automotif dan lain-lain.

Kekuatan gegelung keluli warna bergantung kepada bahan dan ketebalan substrat. Kekuatannya bergantung kepada salutan, salutan permukaan dan teknologi pemprosesan. Salutan polietester (PE), salutan fluorocarbon (PVDF), dan salutan yang diubah suai silikon (SMP), salutan tahan cuaca yang tinggi (HDP), salutan akrilik, lapisan poliuretana (PU)
Tunggu. Struktur lapisan mempunyai dua pelapis, satu penaik, dua lapisan, dua penaik, dan sebagainya, dan kehidupan perkhidmatan bebas penyelenggaraan dapat 10-30 tahun bergantung pada atmosfera ambien.

1, poliester (PE, poliester)
Salutan PE mempunyai lekatan yang baik untuk bahan-bahan, plat keluli bersalut warna mudah diproses dan dibentuk, murah dan banyak produk, dan pilihan warna dan gloss adalah besar. Salutan poliester tidak sesuai untuk rintangan UV dan rintangan serbuk lapisan. Oleh itu, penggunaan pelapis PE masih perlu dihadkan. Ia biasanya digunakan di kawasan di mana pencemaran udara tidak serius atau produk yang memerlukan pelbagai proses pengacuan.

2, poliester diubahsuai silikon (SMP, silikon Mobified Polyester)
Oleh kerana poliester mengandungi kumpulan aktif -OH / -COOH, ia mudah bertindak balas dengan bahan makromolekul lain. Untuk meningkatkan ketahanan cahaya matahari dan sifat pemisahan PE, pengekalan krom dan rintangan haba resin silikon adalah denatured. Nisbah denaturasi PE dan PE boleh antara 5% dan 50%. SMP menyediakan ketahanan yang lebih baik dari plat keluli, dan tempoh perlindungan kakisannya boleh selama 10-12 tahun. Sudah tentu, harganya juga lebih tinggi daripada PE, tetapi disebabkan resin silikon. Lekatan ke bahan dan formabilitas bahan tidak ideal. Oleh itu, lembaran keluli bersalut warna SMP tidak sesuai untuk aplikasi yang memerlukan pelbagai proses pengacuan, dan kebanyakannya digunakan untuk membina bumbung dan dinding luaran.

3, poliester tahan cuaca yang tinggi (HDP, Polyster tahan lama yang tinggi)
Bagi kelemahan PE dan SMP, HYDRO (kini diperolehi oleh BASF) dan BECKER of Sweden mengembangkan lapisan poliester HDP 60-80% yang boleh mencapai salutan PVDF pada awal tahun 2000, dan lebih tinggi daripada pengubahsuaian silikon biasa. Salutan poliester mempunyai rintangan cuaca luar selama 15 tahun. Resin poliester pelapukan yang tinggi disintesis dengan menggunakan monomer yang mengandungi struktur sikloheksana untuk mencapai kelenturan, rintangan cuaca dan keseimbangan kos resin, dan asid polyol dan polybasic bebas aromatik digunakan untuk mengurangkan penyerapan cahaya UV oleh resin . Untuk mencapai rintangan cuaca tinggi salutan. Salutan UV dan amina terhalang (HALS) ditambah kepada perumusan salutan untuk meningkatkan ketahanan cuaca filem. Lapisan gegelung poliester yang berpanjangan tinggi telah dikenalpasti di pasaran di luar negara, dan prestasi kos pelapis sangat menonjol.

4, sol plastik PVC (PVC Plastisol)
Resin PVC mempunyai rintangan air yang baik dan rintangan kimia. Ia biasanya disalut dengan kandungan pepejal yang tinggi. Ketebalan lapisannya adalah antara l00-300μm. Ia boleh memberikan salutan PVC licin atau rawatan embossing ringan untuk lapisan embossing. Oleh kerana filem salutan PVC adalah resin termoplastik dan mempunyai ketebalan filem yang tinggi, ia dapat memberikan perlindungan yang baik dari lembaran keluli. Bagaimanapun, PVC mempunyai rintangan haba yang lemah. Ia digunakan lebih banyak di Eropah pada zaman awal, dan kegunaannya semakin kurang digunakan kerana perlindungan alam sekitar yang kurang baik.

5, PVDF
Oleh kerana kekuatan ikatan yang kukuh di antara ikatan kimia dan ikatan kimia PVDF, salutan mempunyai rintangan kakisan yang sangat baik dan pengekalan warna. Ia adalah produk yang paling canggih dalam lapisan salutan salutan warna untuk industri pembinaan, dan berat molekulnya adalah besar. Struktur utama lurus, selain rintangan kimia, sifat mekanik, rintangan UV dan rintangan haba juga cemerlang. Dalam persekitaran am, tempoh perlindungan kakisan boleh mencapai 20-25 tahun. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, resin yang mengandungi fluorin yang dikololimerasikan dengan monomer klorotrifluoroethylene dan vinil ester telah popular di China, dan telah digunakan secara meluas dalam dinding luar dan kepingan logam bangunan. Kandungan monomer ester vinil yang mudah dihidrolisis dan fluorin adalah lebih rendah daripada PVDF. Mengenai%, jadi ada jurang tertentu antara rintangan cuaca dan PVDF. Salutan fluorokarbon yang dihasilkan oleh Baosteel mempunyai kandungan PVDF tidak kurang daripada 70% (yang lain adalah resin akrilik).

6, poliuretana
Pelbagai topcoat baru yang dibangunkan pada tahun-tahun kebelakangan ini, dengan prestasi yang komprehensif dan harga yang sangat baik, sedang dipromosikan.

7. Resin akrilik
Prestasi yang komprehensif, mahal, dan hanya digunakan di kawasan tertentu (seperti bekas).