Bagaimana Membezakan Di Antara Gegulung Galvanizing Panas dan Gegelung Electrogalvanizing

- Sep 25, 2019-

Perbezaan Proses


Gegelung galvanizing panas adalah kaedah di mana bahan kerja degreased, jeruk, dicelup, kering, dan kemudian direndam dalam zink cair untuk jangka masa tertentu.

Coil elektro-galvanizing adalah peranti elektrolisis yang menghilangkan minyak dan acar ke dalam larutan yang mengandungi garam zink dan menghubungkannya dengan elektrod negatif peranti elektrolisis; plat zink diletakkan di sebalik bahan kerja yang disambungkan kepada elektrod positif elektrolit adalah peranti. Sumber kuasa, menggunakan arus bergerak dari positif kepada negatif, akan mendeposit lapisan seng pada bahan kerja.Hot-dip galvanizing coil


Perbezaan dalam Penampilan                                                                        

Permukaan zink bersalut licin dan cerah, dan lapisan penyaduran menggunakan proses passivation warna juga kuning-hijau sebagai warna utama. Lapisan penyaduran menggunakan proses passivation putih berwarna biru-putih atau putih-hijau, dan proses passivation putih sedikit berwarna pada sudut tertentu untuk cahaya matahari. Di sudut bahan kerja kompleks, mudah untuk menghasilkan "pembakaran elektrik" menjadi kelabu, dan lapisan zink di bahagian ini tebal. Di sudut sudut, mudah untuk membentuk sudut mati semasa

untuk menghasilkan kawasan bawah gelap, dan lapisan zink di kawasan ini adalah nipis. Tidak ada fenomena filem zink dan aglomerasi dalam keseluruhan bahan kerja. Penampilan gegelung galvanizing panas-panas sedikit lebih kasar daripada gegelung elektro-galvanis, dan ia berwarna perak-putih. Penampilannya mudah untuk menghasilkan saluran air proses dan sedikit jagung, terutama pada satu hujung bahan kerja. Walau bagaimanapun, lapisan zink galvanized panas panas beberapa kali lebih tebal daripada elektrogalvanized, dan rintangan kakisan beberapa kali elektrogalvanized.


Electro-galvanizing coil


Perbezaan Antara Produk Galvanized


Hot-dip galvanizing coil


1. Dinding dalaman dan luaran paip keluli tergalvani panas semuanya tergalvani, sementara paip keluli bergalvani hanya dilancarkan pada dinding luar;


2. Lapisan penyaduran sejuk seragam dan ketebalan sangat nipis; lapisan penyaduran panas tebal dan ketebalan tidak seragam.


3. Penampilan penyaduran sejuk adalah terang dan warna penyaduran panas gelap.


4. Kerana lapisan penyaduran sejuk tipis, rintangan kakisan adalah kurang; lapisan penyaduran panas adalah puluhan kali lebih tebal daripada galvanizing sejuk, dan lapisan menyusup terbentuk dengan logam asas, dan rintangan kakisan adalah baik.


5. Paip keluli beralun sejuk kelihatan lebih cerah dan lancar; permukaan keluli tergalvani panas tidak bersalut sejuk dan cerah, dan permukaan paip keluli tergalvani panas kelihatan seperti beberapa benjolan yang tidak rata, dan permukaannya tidak terang, tidak mencerminkan.