Cara Mencegah Papan Bersalut Warna Daripada Penuaan

- Aug 20, 2020-

Papan bersalut warna akan beransur-ansur di bawah angin dan matahari, dan ia akan memendekkan hayat perkhidmatannya. Mari kita pergi dengan editor untuk melihat bagaimana papan bersalut warna harus menghalang penuaan.

Prasyarat pertama untuk panel bersalut warna untuk menghasilkan penuaan atau reaksi fotokimia adalah bahawa komponen permukaan gelindung keluli warna boleh mencerna dan menyerap radiasi; kedua, apabila tenaga radiasi yang diserap oleh pencernaan struktur molekul melebihi tenaga bon struktur molekul, penyaluran kuku keluli warna boleh dibubarkan. Kerana semakin pendek panjang gelombang sumber cahaya, semakin tinggi tenaga kinetik yang terkandung.

image

Menurut teori asas ini, penyebab panel bersalut warna dalam pencemaran atmosfera adalah bahawa struktur molekul daun menyerap tenaga kinetik band ultraviolet yang lebih tinggi daripada tenaga ikatan struktur molekul dalam cahaya semulajadi, menyebabkan struktur molekul kot untuk membubarkan. Dengan penuaan kot poliurethane, bahan asas itu sendiri secara beransur-ansur hilang, dan permukaan pelapis secara beransur-ansur menjadi matte dan kehilangan glossnya. Ini jenis kekurangan bahan asas akhirnya meninggalkan objek pes warna yang agak stabil, yang ditinggalkan di permukaan kot poliurethane dalam bentuk serbuk yang tidak terbantut. Keseluruhan proses ini dipanggil delamination.

Secara umum, terdapat perbezaan besar dalam ciri-ciri anti-penuaan ekor keluli warna poliester dengan kot yang berbeza. Prestasi anti-penuaan lembaran bersalut warna nipis adalah lemah, dan sifat anti-penuaan semua salutan nipis dan tebal biasa agak baik.