Bagaimana untuk menyelesaikan fenomena penuaan yang bersalut warna

- May 20, 2020-

Jika penggunaan masa terlalu panjang, Salutan roll lapisan warna boleh merosot. Oleh kerana pembinaan jangka panjang atau simpanan akan mendedahkan mereka kepada cahaya matahari? Kami tidak dapat mengelakkan penuaan melalui cahaya jangka panjang, tetapi kami biasanya boleh menyediakan lebih awal untuk mengurangkan kadar penuaan dengan ketara, jadi apa yang patut kita lakukan?

Prasyarat untuk tindak balas penuaan atau photookimia bagi warna bersalut roll ialah tenaga radiasi diserap oleh komponen salutan. Kerana yang lebih pendek wavelength cahaya, semakin tinggi tenaga yang terkandung.

Color coated roll

Menurut teori di atas, penuaan salutan warna roll dalam persekitaran atmosfera adalah bahawa tenaga yang diserap oleh molekul salutan dalam band ultraviolet adalah lebih tinggi daripada tenaga bon molekul dalam cahaya matahari, menyebabkan hakisan dan kemusnahan molekul salutan. Sebagai lapisan filem peringkat, substrat sendiri hilang, permukaan filem salutan kasar, dan cahaya hilang. Kehilangan substrat ini akhirnya akan meninggalkan zarah pigmen yang lebih stabil, dan proses meninggalkan zarah pigmen ini sebagai serbuk yang tidak mengikat pada permukaan filem salutan dipanggil menghancurkan.

Dalam penggelek pendek, poliester salutan dengan ketebalan salutan yang berbeza mempunyai rintangan penuaan yang berbeza. Salutan salutan warna nipis mempunyai rintangan penuaan yang lemah, tetapi salutan tebal biasa mempunyai rintangan penuaan yang baik. Oleh itu, ia tidak boleh dilaksanakan untuk mengurangkan dengan ketara kos pengeluaran penggelek salutan roll bersalut warna mengikut lapisan pencam.