Adakah Terdapat Cat di Lembaran Steel Bersalut Warna

- Jan 02, 2020-

Berikut ini menerangkan kehadiran atau ketiadaan cat pada pengeluar kunci keluli bersalut warna. Selepas pretreatment permukaan (degreasing, pembersihan, rawatan penukaran kimia), salutan digunakan dalam kaedah berterusan (kaedah salutan roller). Sebagai tambahan kepada perlindungan zink, Salutan organik pada lapisan zink berfungsi sebagai penutup dan pengasingan untuk mencegah plat besi daripada berkarat dan mempunyai hayat perkhidmatan yang lebih panjang daripada keluli tergalvani. Menurut laporan, hayat perkhidmatan plat keluli bersalut adalah 50% lebih panjang daripada keluli tergalvani.

color coated steel sheet

Terdapat cat di atas kepingan keluli bersalut warna, iaitu warna pewarna cat adalah normal, tetapi pudar warna mempunyai tarikh akhir. Jika warna memudar dalam dua atau tiga tahun, ia membuktikan bahawa kualiti gegelung keluli warna juga cukup buruk. Syarikat pasti tidak mahu kilang-kilang mereka menjadi berbeza dalam dua atau tiga tahun.

Walau bagaimanapun, di rantau yang berbeza dan lokasi yang berlainan, hayat perkhidmatan warna keluli bersalut warna dengan jumlah penyaduran zink yang sama, salutan yang sama, dan ketebalan lapisan yang sama akan sangat berbeza. Sebagai contoh, di kawasan perindustrian atau kawasan pesisir, disebabkan oleh kesan gas sulfur dioksida atau garam di udara, kadar karat dipercepatkan dan hayat perkhidmatan terjejas. Pada musim hujan, salutan dibasuh dengan air hujan untuk waktu yang lama, dan produk itu dibakar dan disejukkan. Keluli jalur galvanis (galvanized dan galvanized panas-menurun) digunakan sebagai substrat. Kaedah ini adalah untuk melapisi satu atau lebih lapisan cat cecair, dan plat yang diperolehi selepas penaik dan penyejukan adalah plat keluli bersalut. Sejak salutan boleh datang dalam pelbagai warna.

color coated steel sheet

Kerana lembaran keluli bersalut warna dengan ketat mengawal pelbagai proses dalam proses pembuatan, ia memastikan kualiti seragam dari segi penampilan, ketahanan dan prestasi proses. Papan bersalut warna yang dihasilkan dalam kelompok adalah murah. Berbanding dengan penyelesaian plating produk siap, kandungan cecair pelapis seni bina mempunyai kandungan air yang tinggi, lapisan seni bina kimia organik mempunyai haus dan lusuh yang rendah, dan ekonomi secara ekonomi. Penggunaan papan bersalut warna dapat mempermudah proses pembuatan, dan pencemaran udara yang disebabkan oleh lukisan dan penaik tidak dapat diselesaikan oleh kimia organik. Jenis salutan seni bina yang biasa digunakan adalah lembaran galvanis bersalut warna epoksi, poliester, bahan poliester silikon diubah suai, bahan fluorida polyvinylidene, bahan poliuretana, dan lain-lain.