Proses dan Penggunaan Produk Papan Bersalut Warna

- Jun 09, 2020-

Plat keluli bersalut warna terbuat dari plat keluli tergulung sejuk dan plat keluli tergalvani sebagai substrat, setelah pretreatment permukaan (degreasing, pembersihan, rawatan penukaran kimia), lapisan tersebut diterapkan dalam kaedah berterusan (kaedah lapisan roller), dan ia dibuat dengan membakar dan menyejukkan Produk. Proses pengeluaran utama aliran mesin salutan warna dua lapisan baking yang biasa digunakan proses pengeluaran utama adalah: melapisi → pretreatment → lapisan → penaik → pasca pemprosesan → gegelung.

image

Penggunaan Produk:

Plat keluli bersalut mempunyai berat ringan, penampilan cantik dan prestasi anti karat yang baik, dan boleh diproses secara langsung. Ini menyediakan jenis bahan mentah baru untuk industri pembinaan, industri pembuatan kapal, industri pembuatan kenderaan, industri perabot, industri elektrik, dll. Kayu, pembinaan yang cekap, penjimatan tenaga, pencegahan pencemaran dan kesan baik lainnya.

Sebagai tambahan kepada perlindungan zink, plat keluli bersalut warna menggunakan plat keluli tergalvani sebagai substrat, lapisan organik pada lapisan zink berperanan menutup dan mengasingkan, yang dapat mengelakkan plat keluli berkarat, dan jangka hayat lebih lama daripada plat keluli tergalvani, menurut lapisan pengenalan Hayat perkhidmatan plat keluli adalah 50% lebih lama daripada plat keluli tergalvani.

Walau bagaimanapun, di kawasan yang berlainan dan bahagian aplikasi yang berbeza, jangka hayat papan bersalut warna dengan jumlah galvanis yang sama, lapisan yang sama dan ketebalan lapisan yang sama akan sangat berbeza. Contohnya, di kawasan perindustrian atau kawasan pesisir, kerana kesan gas sulfur dioksida atau garam di udara, kadar kakisan dipercepat dan jangka hayatnya terjejas. Pada musim hujan, lapisan akan dibasahi oleh hujan untuk waktu yang lama, atau bahagian di mana perbezaan suhu antara siang dan malam terlalu besar dan mudah mengembun akan berkarat dengan cepat, dan jangka hayat akan berkurang.

Bangunan atau bengkel yang diperbuat daripada plat keluli bersalut warna sering mempunyai jangka hayat yang panjang apabila dicuci oleh hujan. Jika tidak, mereka akan dipengaruhi oleh kesan gas, garam, dan debu sulfur dioksida. Oleh itu, semasa merancang, semakin besar kecenderungan bumbung, semakin kecil kemungkinan terkumpulnya habuk dan kotoran lain, dan semakin lama hayat perkhidmatannya; kawasan atau bahagian yang tidak kerap dibasuh oleh hujan hendaklah dicuci dengan air dengan kerap.