Pemilihan saintifik Roll Color Coating

- Oct 18, 2019-

Gulung lapisan warna adalah bahan binaan hijau dan mesra alam. Cara memilih dengan betul, menggunakannya secara munasabah, dan memperbaiki kehidupan perkhidmatan adalah isu yang paling penting untuk pemilik dan pembina projek.

Pemilihan lapisan salutan warna yang betul haruslah menimbangkan persekitaran semula jadi, persekitaran penggunaan, kehidupan reka bentuk dan ciri-ciri struktur bangunan untuk memilih jenis keluli, spesifikasi, penyaduran dan salutan. Arkitek, pemilik projek dan pemproses menganggap prestasi keselamatan bangunan (rintangan hentaman, rintangan kejutan, rintangan api, rintangan tekanan angin, rintangan salji), prestasi kediaman (kalis air, penebat bunyi, penebat haba), ketahanan (ketahanan terhadap pencemaran, , penahanan rupa), ekonomi (kos rendah, mudah diproses, mudah dipelihara, mudah diganti). Bagi pembekal keluli bersalut warna, sifat-sifat ini akan ditukarkan menjadi sifat keluli bersalut berwarna sebagai kilang keluli dan dijamin. Keperluan prestasi lembaran keluli bersalut warna terutamanya termasuk sifat mekanikal (kekuatan tegangan, kekuatan hasil, pemanjangan), sifat salutan (jenis salutan, ketebalan salutan dan lekatan salutan) dan sifat salutan (jenis cat, warna, gloss, ketahanan). Prestasi, keboleh proses, dll).

color coating roll

Antaranya, rintangan angin, rintangan hentaman, rintangan salji, dan rintangan seismik berkaitan dengan sifat mekanik bahan. Sudah tentu, ia juga berkaitan dengan bentuk gelombang plat keluli profilai warna, ketebalan plat keluli, span, dan panjang laras. Sekiranya plat keluli bersalut warna yang sesuai dipilih, ia adalah sesuai. Reka bentuk plat keluli berprofil tidak hanya dapat memenuhi faktor keselamatan bangunan tetapi juga mengurangkan kos pembinaan. Ketahanan, kebolehprosesan dan pengekalan penampilan bahan adalah sebahagian besarnya ditentukan oleh ketahanan salutan dan salutan.

color coating roll

Ini merujuk terutamanya kepada kakisan logam. Pengudaraan (pemusnahan dan pudar) lapisan terutamanya disebabkan oleh cahaya, ditambah dengan suhu, kelembapan dan media mengakis. Oleh itu, penilaian plat keluli bersalut warna juga perlu mempertimbangkan faktor-faktor seperti jam cahaya matahari dan keamatan cahaya matahari. Oleh itu, persekitaran yang mengakis yang direka khusus untuk lapisan salutan warna agak rumit. Pada masa ini, tiada kaedah pembahagian yang sepadan di negara asing. Ia hanya untuk mendedahkan plat bersalut warna dalam beberapa keadaan iklim yang biasa, dan membimbing pengguna dengan hasil yang relevan, seperti Eropah.

color coating roll

Persatuan Coil Steel Coating (ECCA) dipilih Lisboa (Portugal) dengan UV tinggi, Hoek van (Belanda) untuk iklim marin industri, Hendaye (Perancis) untuk iklim marin, dan Geleen (Jerman) Amerika Syarikat terus menjalankan ujian pendedahan matahari di selatan Florida, yang dikelilingi oleh suhu tinggi, kelembapan tinggi, dan modal yang cerah. Ini juga merupakan bidang ujian pendedahan yang paling mencabar yang diiktiraf oleh industri salutan warna.