Pelapisan Salutan Keluli Salutan Berlapis Warna

- Sep 26, 2019-

Jika Warna Keluli Galvanized Steel Roll digunakan terlalu lama atau tidak digunakan untuk masa yang lama, ia mungkin berumur. Mengapa anda mengatakan bahawa pembinaan jangka panjang atau penyimpanan mesti didedahkan kepada matahari? Selepas tempoh pendedahan yang lama kepada cahaya, penuaan akan berlaku, yang tidak dapat kami hindari, tetapi kami dapat mencegah kelajuan penuaan lebih awal, jadi apa yang harus kami lakukan?


 Color Coated Galvanized Steel Roll


Kondisi pertama yang diperlukan untuk penuaan atau tindak balas fotokimia warna keluli tergalvani keluli bersalut adalah bahawa komponen permukaan salutan keluli bergalvani bersalut warna dapat menyerap tenaga berseri; kedua, apabila tenaga berseri yang diserap oleh molekul adalah lebih besar daripada tenaga ikatan molekul, salutan lapisan salutan warna boleh dihina. Lebih pendek panjang gelombang cahaya, semakin tinggi tenaga yang dimilikinya.


color coated galvanized steel roll


Mengikut teori di atas, penuaan roll keluli bersalut berwarna bersalut di persekitaran atmosfera adalah bahawa molekul salutan menyerap tenaga cahaya cahaya ultraviolet dalam cahaya matahari lebih tinggi daripada tenaga ikatan molekulnya, mengakibatkan penurunan molekul salutan . Sebagai lapisan filem lapisan, badan asas secara beransur-ansur hilang, dan permukaan salutan secara beransur-ansur menjadi kasar dan kehilangan cahaya. Kehilangan pengikat ini akhirnya meninggalkan zarah-pigmen pigmen yang relatif stabil yang kekal sebagai serbuk tanpa henti pada permukaan filem salutan, suatu proses yang dikenali sebagai pemolesan.


color coated galvanized steel rolls


Secara ringkasnya, gulungan lapisan poliester dengan ketebalan salutan yang berlainan mempunyai perbezaan yang besar dalam penentangan penuaan, dan penentangan penuaan warna salutan nipis bersalut roll keluli tergalvani adalah miskin, dan penuaan rintangan pelapisan ketebalan biasa agak baik.

Oleh itu, kaedah mengurangkan kos pengeluaran lapisan salutan warna dengan mengurangkan salutan tidak boleh dilaksanakan, yang tidak dapat tidak membawa masalah kualiti yang serius. Pada masa yang sama, ia juga menunjukkan dari sisi bahawa ketebalan salutan pengimport bersalut warna asing dengan jelas menunjukkan ketebalan salutan. keperluan.