PERBEZAAN ANTARA 304 DAN 316 STAINLESS STEEL

- May 20, 2019-

Apabila memilih keluli tahan karat yang mesti menanggung persekitaran yang menghakis, keluli tahan karat austenit biasanya digunakan. Memiliki sifat-sifat mekanik yang sangat baik, jumlah nikel dan kromium yang tinggi dalam keluli tahan karat austenitik juga memberikan rintangan kakisan yang cemerlang. Di samping itu, banyak keluli tahan karat austenit yang boleh dipelihara dan boleh dibentuk. Dua gred keluli tahan karat austenit yang lebih biasa digunakan ialah gred 304 dan 316. Untuk membantu anda menentukan gred yang sesuai untuk projek anda, blog ini akan meneliti perbezaan antara 304 dan 316 keluli tahan karat.


304 keluli tahan karat

Keluli tahan karat gred 304 umumnya dianggap sebagai keluli tahan karat austenit yang paling biasa. Ia mengandungi kandungan nikel tinggi yang biasanya antara 8 dan 10.5 peratus berat dan jumlah kromium yang tinggi pada kira-kira 18 hingga 20 peratus mengikut berat. Unsur aloi utama lain termasuk mangan, silikon, dan karbon. Baki komposisi kimia terutama besi.


Jumlah kromium dan nikel yang tinggi memberikan rintangan kakisan tahan karat 304 yang sangat baik. Aplikasi biasa 304 stainless steel termasuk:


Peralatan seperti peti sejuk dan mesin basuh pinggan mangkuk

Peralatan pemprosesan makanan komersil

Pengikat

Piping

Penukar haba


Struktur dalam persekitaran yang akan menghancurkan keluli karbon standard.

316 Keluli tahan karat Sama seperti 304, keluli tahan karat Gred 316 mempunyai jumlah kromium dan nikel yang tinggi. 316 juga mengandungi silikon, mangan, dan karbon, dengan majoriti komposisi yang menjadi besi. Perbezaan utama antara keluli tahan karat 304 dan 316 adalah komposisi kimia, dengan 316 mengandungi sejumlah besar molibdenum; biasanya 2 hingga 3 peratus mengikut berat vs jumlah jejak yang dijumpai pada 304. Kandungan molybdenum yang lebih tinggi menghasilkan gred 316 yang mempunyai rintangan kakisan yang meningkat.


Keluli tahan karat 316 sering dianggap sebagai salah satu pilihan yang paling sesuai apabila memilih keluli tahan karat austenitik untuk aplikasi laut. Penggunaan biasa lain 316 keluli tahan karat termasuk:


Peralatan pemprosesan dan penyimpanan kimia.

Peralatan penapisan

Peralatan perubatan

Persekitaran marin, terutama mereka yang mempunyai klorida