Perbezaan Galvanized dan Galvalume

- Apr 17, 2019-

Apakah perbezaan Galvanized dan Galvalume?

1. Galvanized : Permukaan keluli tergalvani sama rata mengagih lapisan bahan zink, yang memainkan peranan perlindungan anodik untuk bahan asas, yang bermaksud karat bahan zink memberi perlindungan bahan asas, dan hanya apabila semua lapisan zink berkarat , boleh membahayakan dilakukan pada logam asas di dalamnya.

2. Galvalume : Permukaan salutan Galvalume dibuat daripada 55% aluminium, 43.5% zink dan sedikit unsur lain. Salutan Galvalume adalah struktur sarang lebah di bawah keadaan mikroskopik. "Sarang lebah", yang diperbuat daripada aluminium, mengandungi semua zink. Dalam kes ini, salutan galvalum juga memainkan peranan perlindungan anodik, tetapi dengan pengurangan jumlah zink , dan bahan zink yang diliputi oleh aluminium, perlindungan anodik sangat berkurangan. Oleh itu, apabila kepingan keluli galvalum dipotong, kelebihan canggih tanpa perlindungan akan berkarat. Sehingga sekiranya lembaran galvalum dipotong kurang, dan cat kaya zink atau cat anti-karat yang digunakan untuk canggih dapat meningkatkan kehidupan lembaran keluli.

87

3. Yang berbeza

Permukaan : Permukaan lembaran galvalum lebih indah daripada lembaran galvanis, sementara lembaran galvalum lebih mahal daripada lembaran tergalvani, dan kini pelanggan seperti spangle kecil daripada spangle biasa

Corroision : Di bandar hujan yang lembap dan lembap, sekalipun korosi berlaku pada satu titik pada lembaran galvalum, ia akan menyebar semakin pada seluruh papan jika anda tidak mengambil langkah tepat pada masanya untuk perlahan karat; manakala karat bergalvani tidak tersebar jika ia berlaku pada satu titik.

Malah galvalume dengan kualiti terbaik tidak dapat mengatasi kelemahan ini. Oleh itu, apabila kami mencadangkan pelanggan produk-produk yang tergalvani, kami akan menjelaskan kepada pelanggan perbezaan di antara mereka, jika mereka memerlukan produk galvalume, maka kami hanya boleh cuba menggunakan cat kakisan sebaik sahaja ia dipotong.