Apakah Punca Permukaan Matt Gegelung Bersalut Warna

- May 11, 2020-

Gloss yang tidak baik dari Coil Color Coated adalah bahawa lapisan tidak mencapai kilauan atau bintik-bintik warna setelah penyembuhan, atau setelah lapisan disembuhkan selama beberapa jam, gloss Coil Coated Color menurun setelah digunakan dan gloss menurun. Apakah sebab-sebab fenomena ini? Mari&# 39 memahami bersama:

Sebab: Jumlah pigmen, pengisi dan pelarut pada lapisan gegelung bersalut warna terlalu banyak, kehalusannya tidak mencukupi atau terdapat banyak habuk. Permukaan substrat kasar, dengan minyak, kelembapan, lilin, dan lain-lain. Salutan tidak disembuhkan sepenuhnya. Sebelum cat diletakkan di mesin, pencampuran tidak lengkap, dan pepejal cat tenggelam ke bahagian bawah baldi, sehingga terdapat kurang cat di dalam baldi semasa pembinaan. Terlalu nipis ditambahkan ke cat untuk mencairkan kesan cat ringan. Lapisan permukaannya terlalu nipis, roller terlalu tinggi atau terlalu rendah pada suhu bilik. Suhu tungku pengawetan ditetapkan terlalu tinggi, jumlah peredaran udara panas di dalam tungku tidak lengkap, lapisannya terlalu panas, dan penuaan mata menyebabkan gloss jatuh.

colour coated coil

Kaedah rawatan: periksa sama ada kehalusan lapisan pada mesin memenuhi syarat proses. Sebelum melapisi, cat harus dikacau dan ditapis sepenuhnya, dan yang lebih nipis tidak boleh terlalu banyak mengambil bahagian. Kawal kelembapan ruang salutan untuk mengelakkan kelembapan bercampur ke dalam lapisan. Periksa kombinasi pengencer dan cat untuk memastikan bahawa ketebalan filem basah pada lapisan permukaan tidak terlalu nipis. Penetapan setiap suhu tungku penyembuhan harus efektif untuk mencegah terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Perkara di atas adalah sebab dan penyelesaian utama untuk permukaan permukaan gegelung bersalut warna, jadi kita mesti memberi perhatian lebih kepada masalah ini.