Mengapa Lembaran Bersalut Warna Mempunyai Perbezaan Warna

- May 12, 2020-

Dengan perkembangan masyarakat, lembaran bersalut warna digunakan secara meluas, seperti peti sejuk, penyejuk beku, cangkang mesin basuh, dan lain-lain, ada aplikasi lembaran bersalut warna, tetapi produk apa pun akan menghadapi masalah semasa digunakan, seperti yang akan kita jalani untuk dibincangkan hari ini Masalah penyimpangan kromatik berlaku semasa menyemburkan kepingan bersalut warna. Untuk menyelesaikan masalah seperti ini, kita mesti terlebih dahulu mengetahui sebab penyimpangan kromatik?

1. Rawatan salutan kimia: Proses pelapisan kimia yang tidak betul menghasilkan lapisan salutan kimia yang terlalu tebal, suhu plat yang tidak mencukupi setelah pengeringan, atau kerosakan pada badan penggelek roller pelapis. Selepas pengeringan, bintik-bintik kuning terbentuk, menyebabkan perbezaan warna lembaran berlapis warna, terutama Warna terang jelas.

colour coated sheet

2. Cat: Oleh kerana pencampuran cat tidak rata atau perbezaan kelikatan cat dalam tong yang berlainan, cat meluas dari sisi port suapan ke arah port pemulangan dalam dulang, dan jalur perbezaan warna muncul . Selain itu, ubah warna cat, terutama warna dengan kontras warna yang besar, kerana lembaran bersalut warna tidak dibersihkan dengan betul, dan perbezaan warna disebabkan oleh pencemaran.

3. Perbezaan ukuran bunga zink pada substrat membentuk banyak lubang kecil dengan ukuran yang berbeza pada batas butiran, yang mempengaruhi perbezaan warna lembaran berlapis warna, terutama untuk warna terang. Sebaiknya gunakan substrat bunga bukan zink atau bunga zink kecil.