Analisis Operasi Pasaran Keluli Pada tahun 2019

- Jan 02, 2020-

Analisis Operasi Pasaran Keluli pada tahun 2019

Harga baja naik pertama dan kemudian jatuh

Menurut statistik Persatuan Besi dan Keluli China menunjukkan bahawa sejak 2019, harga pasaran keluli domestik Xianyanghouyi. Awal tahun 2019 hingga akhir bulan April, harga keluli meningkat secara beransur-ansur, pada bulan Mei mula menurun, ada pemulihan pada peringkat, tetapi masa dan usaha pemulihan tidak mencukupi.

Keuntungan kilang keluli jatuh mendadak

2019, yang terjejas oleh kenaikan mendadak harga bijih besi yang diimport, arang batu, kok, skrap dan lain-lain bahan mentah dan harga bahan api yang tinggi dan tidak menentu, dan peningkatan kos persekitaran dan faktor-faktor lain, kos pengeluaran keluli telah meningkat dengan ketara, dan kecekapan menurun dengan ketara .

Analysis of Steel Market Operation in 2019

Pengeluaran keluli terus berkembang

2019, pelaburan infrastruktur, pelaburan hartanah untuk mengekalkan pertumbuhan yang tinggi, permintaan merangsang keluli meningkat, untuk mengekalkan pertumbuhan pengeluaran keluli.

Permintaan industri hiliran melebihi jangkaan

2019, permintaan keluli untuk industri hiliran daripada jangkaan pertumbuhan. 11 bulan pertama, penggunaan keluli dalam negeri meningkat 4.7%, peningkatan besar dalam industri hartanah, keluli dan lain-lain, dan jentera, keluli dan industri automotif pertumbuhan negatif.