Semasa Wabak COVID-19, Perusahaan Steel China Menghadapi Cabaran

- Apr 03, 2020-

Semasa Wabak COVID-19, Perusahaan Steel China Menghadapi Cabaran:

Pertama, proses penggabungan dan penyusunan semula perusahaan telah mempercepatkan. Kelemahan struktur dan desentralisasi rendah industri besi dan keluli menjadi semakin menonjol, terutamanya dari segi ketenteraman industri, perlindungan bahan mentah, dan inovasi teknologi. Amalan telah membuktikan bahawa industri kitaran selalunya akan menjalani perombakan besar-besaran semasa tempoh palung. Kemerosotan dalam industri akan menyusun semula kesediaan beberapa syarikat keluli untuk menyusun semula. Kerajaan telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mempercepat proses penggabungan dan penyusunan semula.

Kedua, sistem jaminan bahan mentah perlu diperkuat dengan segera. Semasa wabak itu, harga bijih besi berubah-ubah secara tidak normal, dan pembinaan sistem jaminan pembekalan selamat untuk industri keluli diletakkan dalam agenda. Industri besi dan keluli perlu memberi perhatian kepada pembinaan sistem jaminan bahan mentah. Sumber bekalan bahan baku, saluran bekalan, kaedah pembekalan, dan kaedah pengangkutan harus berusaha untuk mempelbagaikan dan mempelbagaikan risiko pembekalan.

During The COVID-19 Epidemic,China's Steel Enterprises Are Facing Challenges

Ketiga, kerjasama internasional dalam kapasitas produksi telah dipromosikan secara aktif. Industri keluli adalah pendahulu dan pengamal penting "Inisiatif Belt dan Jalan". Syarikat-syarikat unggul domestik terus menunjukkan kemuncak baru dalam kerjasama kapasiti antarabangsa. Mengikut perangkaan yang tidak lengkap, skala kerjasama kapasiti antarabangsa adalah sekitar 16 juta tan. Walaupun wabak itu menular ke seluruh dunia, peluang untuk syarikat-syarikat keluli untuk mempromosikan penggabungan dan pengambilalihan antarabangsa akan meningkat, dan teknologi kejuruteraan metalurgi, peralatan lengkap, kemudahan sokongan, dan piawaian akan menghimpunkan peluang peluang untuk pembangunan antarabangsa.

Keempat, inovasi teknologi industri dan peningkatan pragmatik. Di satu pihak, mematuhi status inovasi perusahaan, sentiasa meningkatkan sistem inovasi perusahaan, dan menarik modal sosial untuk mengambil bahagian dalam inovasi dan pembangunan industri besi dan keluli; Di sisi lain, kita perlu memberi peranan penuh kepada peranan bahan mentah asas, memobilisasi sumber inovasi hulu dan hiliran dalam rantaian perindustrian, dan mewujudkan pengeluaran, pendidikan, dan penyelidikan. Ekologi inovasi bersepadu menyedari inovasi kolaborasi dalam rantaian perindustrian.

Kelima, terdapat banyak kelebihan perbandingan dalam eksport keluli. Peningkatan pesat dalam eksport produk nilai tambah tinggi telah mewujudkan syarat bagi syarikat-syarikat keluli untuk membina jenama antarabangsa dan meningkatkan pengaruh mereka. Pada masa yang sama, kesedaran perkhidmatan kebanyakan syarikat keluli China secara amnya meningkat, dan keupayaan dan tahap perkhidmatan telah bertambah baik.

During The COVID-19 Epidemic,China's Steel Enterprises Are Facing Challenges