Keluli tergalvani Mungkin Salah Satu Inovasi Terpenting Dunia Moden

- Aug 10, 2020-

Keluli tergalvani mungkin salah satu inovasi yang paling penting di dunia moden. Ia boleh dikatakan dengan kepastian bahawa tanpa keluli tergalvani, dunia moden akan tidak lagi wujud. Ini kerana hampir semua aspek pembinaan dan kerja-kerja awam kepada industri automotif, hari ini hampir setiap kemudahan moden menggunakan keluli tergalvani.

Galvanized Steel Is Perhaps One Of The Most Important Innovations Of Modern World

Dari masa ke masa, saintis telah mencipta proses tergalvani, iaitu logam (biasanya besi atau keluli) yang disalut dengan lapisan pelindung zink untuk mengelakkannya daripada berkarat. Plat keluli boleh disalut dalam pelbagai cara, jadi ia boleh mencegah kakisan dan memperbaiki penampilannya. Lembaran keluli tergalvani terbentuk menjadi pinggan rata dan tergalvani dalam dua cara. Satu adalah ketum tergalvani elektrik pada suhu ambien. Ini memastikan bahawa sifat tegangan keluli asas dikekalkan. Satu lagi galvanizing panas-dip dijalankan pada suhu yang tinggi. Ini mengubah sifat-sifat keluli asas.

Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa, sama ada pembinaan bangunan tinggi atau kereta yang dihasilkan secara besar-besaran, keluli tergalvani adalah pilihan yang unggul dari pelbagai tujuan pembuatan.