Lihat Trend Jangka Panjang Dalam Harga Baja Dari Kitaran Inventori

- Nov 07, 2019-

Sejak awal tahun ini, permintaan untuk hiliran hilir, terutamanya industri hartanah, masih baik. Penggunaan mingguan rebar dan gegelung bergulung panas yang diperoleh daripada inventori mingguan dan data pengeluaran Mysteel menunjukkan bahawa kedua-dua kategori produk keluli Permintaan tidak jauh lebih lemah daripada pada tahun 2018.

Walau bagaimanapun, tertakluk kepada pengukuhan peraturan dasar hartanah dan ekonomi masih menghadapi tekanan yang lebih rendah, asas keluli sederhana dan jangka panjang mungkin terus berada di bawah tekanan. Makalah ini bermula dari teori kitaran inventori yang berkaitan, menganalisis kitaran inventori semasa industri keluli, dan mengemukakan pandangan umum tentang trend harga keluli sederhana dan jangka panjang.

Kitaran inventori, yang juga dikenali sebagai kitaran Keqin, adalah undang-undang empiris yang dicadangkan oleh ahli ekonomi British pada tahun 1920-an. Penggerak utama di sebalik ini ialah syarikat akan menyesuaikan tahap inventori mengikut jangkaan dan persepsi pasaran mereka, sehingga menyebabkan tahap inventori. Naik dan turun. Jangkauan kitar ini biasanya 3-4 tahun, tetapi disebabkan kekuatan kitaran dan kesan dasar makroekonomi dan perindustrian, rentang kitaran mungkin dipanjangkan atau dipendekkan.

See long-term trend in steel prices from the inventory cycle

Pada amnya, kitaran inventori yang lengkap boleh dibahagikan kepada empat fasa berikut: Pertama, pasif memusnahkan, iaitu meningkatnya permintaan dan penurunan inventori. Permintaan telah meningkat pada peringkat ini, ekonomi telah mula menjadi lebih panas, dan inventori syarikat itu tidak dapat bertindak balas, jadi ia telah menurun secara pasif dengan kenaikan jualan, dan harga cenderung jatuh pertama dan kemudian meningkat.

Yang kedua ialah untuk secara aktif menambah stok, iaitu meningkatnya permintaan dan kenaikan stok. Iaitu, permintaan semakin meningkat, ekonomi semakin meningkat dengan ketara, dan syarikat-syarikat dijangka mula optimis dan mengambil inisiatif untuk meningkatkan inventori, biasanya disertai dengan kenaikan harga. Yang ketiga adalah penambahan semula pasif saham, iaitu penurunan permintaan dan kenaikan stok.

Iaitu, permintaan telah mula merosot, ekonomi telah mula merosot sedikit, dan perusahaan tidak mempunyai masa untuk kontrak pengeluaran. Penurunan jualan telah menyebabkan peningkatan pasif dalam inventori, dan harga tahap ini mempunyai kebarangkalian besar jatuh. Yang keempat adalah untuk mengambil inisiatif untuk memusnahkan, iaitu permintaan menurun dan penurunan inventori. Permintaan telah disahkan merosot, ekonomi telah menjadi semakin teruk, syarikat itu dijangka negatif, dan stoknya secara aktif dikurangkan, dan prestasi harga terutamanya turun.

See long-term trend in steel prices from the inventory cycle