Permintaan Stabil Untuk Keluli

- Nov 12, 2019-

Mengikut data yang dikeluarkan oleh Biro Perangkaan Kebangsaan, dari Januari hingga Ogos, kadar pertumbuhan nilai tambah perindustrian telah menurun. Pengeluaran kebanyakan produk perindustrian telah menurun tahun ke tahun. Indeks Pengurus Pembelian, Indeks Harga Pengeluaran dan petunjuk utama operasi ekonomi yang lain Tiada tanda-tanda penambahbaikan; Pelaburan aset tetap meningkat lebih cepat berbanding tempoh yang sama tahun lepas, tetapi ia jatuh dari tujuh bulan sebelumnya. Industri perindustrian dan hartanah merupakan daya penggerak utama untuk pertumbuhan pelaburan dalam industri menengah dan tertiari. Pada keseluruhannya, pada bulan Ogos, tekanan menurun ke atas ekonomi perindustrian meningkat pada bulan ke bulan dan tahun ke tahun. Industri keluli perlu berwaspada terhadap keadaan bahawa kadar pertumbuhan pelaburannya terlalu cepat dan pertumbuhan output terlalu cepat, menyebabkan kelebihan bekalan.

Pada bulan Ogos, Indeks Harga Pengeluaran menurun sebanyak 0.8% tahun ke tahun, berbanding dengan peningkatan tahunan sebanyak 4.1%, penurunan 0.5 mata peratusan dari bulan sebelumnya; penurunan sebanyak 0.1% dari bulan sebelumnya, dan kadar pertumbuhan rantaian telah berjalan dalam julat pertumbuhan negatif selama tiga bulan berturut-turut, menunjukkan bahawa harga produk perindustrian tidak menurun. Peningkatan. Dari Januari hingga Ogos, PPI meningkat sebanyak 0.1% tahun ke tahun, dan kadar pertumbuhan turun sebanyak 3.9 mata peratusan tahun ke tahun, turun 0.1 mata peratusan dari Januari hingga Julai. Ini menunjukkan bahawa rintangan harga bekas kilang produk perindustrian semakin meningkat, dan harganya mempunyai risiko memasuki pelbagai pertumbuhan negatif.

Steady Demand For Steel

Berdasarkan Indeks Harga Pengeluaran industri keluli utama, pada bulan Ogos, kadar pertumbuhan Indeks Harga Pengeluaran kebanyakan industri mengekalkan sedikit peningkatan tahun ke tahun. PPI industri pembuatan jentera dan peralatan elektrik meningkat secara negatif selama 12 bulan berturut-turut, dan PPI industri pengilangan kereta meningkat secara negatif selama 11 bulan berturut-turut. Harga mantan kilang produk keluli utama telah mengekalkan pertumbuhan yang mantap atau negatif, yang sukar untuk mendorong kenaikan mendadak harga keluli.

Pada bulan Ogos, nilai tambah perusahaan industri di atas saiz yang ditetapkan meningkat sebanyak 4.4% tahun ke tahun, dan kadar pertumbuhan menurun sebanyak 0.4 mata peratusan. Dari bulan Januari hingga Ogos, nilai tambah perusahaan perindustrian di atas saiz yang ditetapkan meningkat 5.6% tahun ke tahun, dan kadar pertumbuhan menurun 0.9 mata peratusan tahun ke tahun. Situasi operasi ekonomi industri jauh lebih rendah daripada tempoh yang sama tiga tahun sebelumnya. Dari pengeluaran produk perindustrian utama, dari Januari hingga Ogos, kecuali pengeluaran komputer mikro elektronik mengekalkan pertumbuhan positif tahun ke tahun dan pengeluaran litar bersepadu meningkat sebanyak sifar tahun ke tahun, pengeluaran industri utama lain produk menurun tahun ke tahun. Antaranya, pengeluaran alat mesin pemotong logam dan peralatan penjanaan kuasa menurun sebanyak lebih daripada 15% tahun ke tahun; output robot industri menurun sebanyak 0.3 mata peratusan dari Januari hingga Julai, menunjukkan bahawa ia dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti aktiviti perindustrian yang berkurangan dan pesanan tidak mencukupi. Permintaan untuk robot perindustrian yang cekap telah menurun.

Steady Demand For Steel