Permintaan Baja Telah Meningkat

- May 06, 2020-

Permintaan pasaran telah pulih. Pada bulan Mac, ketika wabak pneumonia koronari domestik dikendalikan secara beransur-ansur, perusahaan hilir kembali bekerja satu demi satu, dan permintaan untuk baja pulih. Indeks pesanan baru ialah 38. 5%, peningkatan 5. {{3}} mata peratusan dari bulan Februari. Oleh kerana cepatnya penyebaran wabak asing dan pengurangan permintaan luaran, indeks pesanan eksport baru turun 1 5. 2 mata peratusan dari Februari hingga 27. 3% , dan permintaan keseluruhan juga terjejas. Menurut tinjauan dari institusi yang relevan, permintaan di pasar selatan telah pulih dengan baik, dan permintaan di pasar utara belum dilepaskan. Berdasarkan data perolehan lingkaran terminal yang dipantau oleh institusi yang relevan di Shanghai, jumlah purata pembelian terminal pada bulan Mac meningkat dengan ketara sebanyak 3 74. 12% bulan ke bulan, tetapi jumlah keseluruhan masih mempunyai jurang tertentu dari tahap normal.

Steel Demand Has Increased

Pengeluaran kilang keluli cenderung meningkat. Pada bulan Mac, dipengaruhi oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat, untuk mengurangkan masalah logistik yang terhad, kenaikan kadar pengembalian pekerja dan penyempurnaan secara beransur-ansur pengubahsuaian kilang keluli tanur letupan dan faktor lain, pengeluaran keluli cenderung meningkat. Indeks pengeluaran adalah 39. 3%, berbanding Februari meningkat sebanyak 8. 0 mata peratusan. Indeks inventori bahan mentah adalah 44. 9%, meningkat 15. 7 mata peratusan dari bulan Februari.

Steel Demand Has Increased

Inventori produk siap jatuh. Mac, kerana penutupan jalan yang disebabkan oleh pecahnya waktu henti secara beransur-ansur kembali normal, dengan pemulihan permintaan hiliran secara beransur-ansur, kilang keluli cenderung melancarkan penjualan, inventori menurun dengan ketara. Pada pertengahan Mac, stok sosial bagi lima produk keluli utama di 20 bandar adalah 20 juta tan, penurunan {{3}}, 000 tan dari tempoh sebelumnya, penurunan 1. 0%. Dari perspektif jumlah inventori, inventori sosial meningkat sebanyak 1 3. 18 juta tan pada pertengahan Mac dari Disember tahun lalu, peningkatan sebanyak 1 9 {{11 }}. 3%, menunjukkan bahawa persediaan sosial semasa masih pada tahap yang tinggi dari segi sejarah, dan tekanan ke destock lebih besar.

Steel Demand Has Increased

Harga keluli turun naik dan meningkat. Pada awal bulan Mac, sejumlah harga komoditi antarabangsa menurun, tetapi permintaan untuk produk keluli akan terus berkembang, didorong oleh kenaikan harga secara keseluruhan.