Hasil kekuatan dan percanggahan kekuatan tegangan

- Apr 10, 2020-

Kekuatan tegangan menentukan kuasa yang diperlukan untuk menarik tali, dawai atau rasuk struktur untuk berehat. Secara khusus, kekuatan tegangan material adalah tegasan tegangan maksimum yang boleh dikekalkan sebelum kegagalan. Kekuatan hasil atau titik hasil diterangkan dalam Sains Kejuruteraan sebagai titik stres di mana sebarang bahan bermula dengan bentuk yang tidak berubah.

Kekuatan hasil adalah salah satu jenis kekuatan tegangan. Kekuatan hasil ditakrifkan sebagai tekanan hasil, tahap stres apabila ia sebenarnya 0.2% daripada saiz asal ubah bentuk kekal bahan itu berlaku, dan ditakrifkan sebagai tahap stres dalam bahan boleh bertahan sebelum tertakluk kepada stres. Ubah bentuk kekal.

Yield Strength And Tensile Strength Discrepancy

Sebelum mencapai titik hasil, bahan itu elastically cacat, dan selepas penyingkiran tekanan untuk ditindas dan dipulihkan kepada bentuk asalnya. Di luar titik hasil, mesti ada beberapa ubah bentuk kekal dalam bahan yang tidak boleh diterbalikkan.

Dalam kejuruteraan struktur, ubah bentuk plastik yang tahan lama ditakrifkan sebagai tekanan hasil digunakan kepada ahli struktur. Kekuatan tegangan bergantung kepada banyak faktor, termasuk "had anjal", had boleh ditakrifkan sebagai tekanan minimum mengukur ubah bentuk kekal.

Untuk mengukur kekuatan tegangan sesuatu, sebagai contoh, wayar, atau mungkin tahap rasuk struktur yang diperlukan untuk menarik tali pada waktu rehat. Sebaliknya, kekuatan hasil atau titik hasil bahan itu akan berlaku sebarang mata stres yang cacat.

Yield Strength And Tensile Strength Discrepancy