Lembaran Steel bersalut warna

Ciri-ciri kualiti: Lembaran keluli bersalut warna boleh dikembangkan secara meluas, terutamanya disebabkan oleh ciri-ciri mereka: mereka mempunyai kebolehkerjaan yang baik, kebolehbentuk, dan rintangan kakisan polimer organik, dan mempunyai kekuatan mekanikal dan sifat pemprosesan mudah lembaran keluli. Penggunaan Produk: ...
Berbual sekarang

Maklumat produk

Ciri-ciri kualiti:


Lembaran keluli bersalut warna boleh dibangunkan secara meluas, terutamanya disebabkan oleh ciri-ciri mereka: mereka mempunyai kebolehbaikkan, kebolehbuktikan, dan rintangan kakisan polimer organik, dan mempunyai kekuatan mekanikal dan sifat pemprosesan mudah lembaran keluli.


Penggunaan Produk:

Panel bersalut warna telah digunakan secara meluas dalam industri pembinaan, dan semakin ramai pembina telah menubuhkan reputasi mereka sendiri melalui penggunaan panel bersalut warna berkualiti tinggi. Papan bersalut warna mempunyai keaslian yang unik dan kelebihan mencegah pudar, luluhawa dan anti-penyerapan, yang membuat kerja pembina cepat dan mudah, dan sangat mengurangkan kos penyelenggaraan bangunan. Pada masa yang sama, warna-warna yang berwarna-warni, struktur permukaan dan salutan menjadikannya sangat fleksibel dan pilihan.

Pada masa kini, arkitek dan pekerja pembinaan boleh memilih produk bangunan yang betul dari sejumlah besar panel dicat: dinding, bumbung kediaman, bumbung perut, permaidani, penebat anti-karat, longkang, downpipes dan pintu garaj. Mereka tahu bahawa produk ini dapat menahan keadaan iklim alam yang berlainan, dari musim panas ke salji dan ais.

Pada masa yang sama, perkakas rumah, pembuatan kereta, pintu dan tingkap, dan lain-lain juga merupakan salah satu kegunaan utama panel bersalut warna.Dengan perkembangan pesat bilangan dan skop panel bersalut warna, salutan gegelung telah memasuki tempoh pembangunan pesat. Pada tahun 2006, Simposium Antarabangsa ke-4 pada Plat Warna dan Coating Technology Coating dan Forum Antarabangsa Warna Plate dan Coatings Forum Forum menunjukkan bahawa trend plat warna dan salutan akan cenderung untuk menjadi prestasi tinggi, perlindungan alam sekitar dan ekonomi. Salutan gegelung memanjangkan hayat perkhidmatan luaran, fungsian produk, perlindungan alam sekitar dan penjimatan tenaga akan menjadi hala tuju masa depan. Poliester diubahsuai silikon (SMP), rutenium poliester tahan lama (HDP), dan polivinilidena fluorida (PVDF) adalah petunjuk pembangunan aplikasi pelapisan keluli gegelung yang berpanjangan tinggi, dan ciri-cirinya adalah seperti berikut:


Penggunaan papan salutan warna cat SMP


Lapisan coil poliester yang diubahsuai silikon tradisional diubahsuai oleh resin silikon dan resin poliester untuk memastikan rintangan cuaca luar selama 10 tahun. Kaedah yang berkesan adalah untuk mengubah suai resin secara langsung ke resin poliester, meningkatkan rintangan cuaca resin poliester yang diubahsuai silikon, dan membuat lapisan mencapai rintangan cuaca luar selama 20 tahun, dan menjadi tempat pembangunan panas.

Apabila mengubah resin poliester, kumpulan silikon antara kumpulan metoksik biasanya digunakan. Apabila kandungan silikon mencapai 30% daripada nisbah resin, dan pigmen oksida logam berkalori tinggi digunakan, salutan boleh mencapai 25 tahun rintangan cuaca. Keperluan seksual, kedua hanya untuk salutan fluorida polyvinylidene.


Permohonan salutan warna salutan PVDF

Polyvinylidene fluoride (PVDF)

Fluorida polyvinylidene digunakan sebagai salutan tahan cuaca pada tahun 1960-an. Selepas lebih daripada 30 tahun penggunaan praktikal, ia telah terbukti sangat baik dalam rintangan cuaca, baik dalam fleksibiliti, baik dalam menahan rintangan dan rintangan noda. .

Polyvinylidene fluoride juga mempunyai kestabilan kimia yang sangat tinggi. Elektronegativiti tinggi atom fluorin * dan radius atom kecil menentukan kestabilan kimia yang sangat stabil.


Resin PVDF mempunyai rintangan UV, tetapi ia tidak menyekat sinaran UV dengan sendirinya. Ia perlu menggunakan pigmen di salutan untuk menyekat kesan UV, supaya primer tidak diserang oleh sinaran UV. Oleh itu, pigmen yang digunakan mesti mempunyai rintangan cuaca yang sangat baik dan rintangan kimia. Seksual, mampu bertahan 20 hingga 30 tahun pendedahan luar. Pigmen organik kebanyakan akan merosot di bawah tindakan cahaya matahari dan atmosfera, dan sifat-sifat kimia pigmen logam oksida berkaliber tinggi suhu organik tidak stabil dan sesuai untuk perlindungan jangka panjang. Pada masa ini, tiada piawai teknikal yang matang untuk penilaian pelapis dan pelapis di China, dan piawaian AAMA605 atau ASCA96 AS biasanya digunakan untuk menilai kelebihan dan kekurangan salutan.

FhErHvjQh92DqbDurhHU1_6eAnAt

Penggunaan lapisan salutan HDP bersalut

Poliester ketahanan tinggi (HDP)

Pada masa ini, papan bersalut berwarna untuk pembinaan terutamanya menggunakan cat poliester biasa. Selepas 8 hingga 10 tahun penggunaan, lapisan biasanya kehilangan harta hiasannya dan juga menyebabkan karat dan sejenisnya. Walaupun salutan polyvinylidene fluoride (PVDF) dapat menjamin ketahanan cuaca selama lebih dari 25 tahun di luar rumah, mereka lebih mahal. Dalam bidang keluli bersalut warna untuk pembinaan, HYDRO (kini diperoleh oleh BASF) dan BECKER dari Sweden telah membangunkan lapisan tahan poliester tahan lama (HDP) yang boleh mencapai 60% hingga 80% lapisan PVDF dan digunakan dalam silikon biasa. Salutan poliester (SMP) yang diubahsuai dengan kelancaran luaran 15 tahun.


Resin poliester tahan lama menggunakan monomer yang mengandungi sikloheksana dalam sintesis untuk mencapai fleksibiliti, rintangan cuaca dan keseimbangan kos resin. Asid polyol dan polybasic bebas aromatik digunakan untuk mengurangkan cahaya UV resin. Menyerap untuk mencapai cuaca tinggi salutan. Salutan UV dan amina terhalang (HALS) ditambah kepada perumusan salutan untuk meningkatkan ketahanan cuaca filem. Lapisan gegelung poliester pelapukan yang tinggi telah diiktiraf di pasaran di luar negara, dan salutan adalah kos efektif.

Prinsip ketahanan yang baik dari salutan HDP

Resin: HDP menggunakan resin berat molekul yang tinggi, yang mempunyai cawangan polimer yang kurang, tenaga ikatan yang stabil, dan tidak mudah dicairkan, jadi tidak mudah digali dan dikurangkan dalam gloss.

Pigmen: HDP menggunakan pigmen seramik tak organik yang tidak mudah pudar di siang hari.


FnWzDPBhf_dWpKXniE95sDKU_9Q_


Pengelasan lapisan keluli bersalut warna

1, jenis cat


(1) Topcoat

Secara amnya, jenis salutan bersalut warna dinamakan selepas cat depan, secara amnya poliester (PE), poliester diubahsuai silikon (SMP), poliester tahan lama (HDP), polyvinylidene fluoride (PVDF), Akrilik, PVC dan lain-lain.


(2) Primer

Primer diklasifikasikan sebagai primer poliester, primer poliuretana, primer epoksi, dan lain-lain bergantung kepada resin pembentuk filem, dan primer yang berbeza boleh dipilih mengikut keperluan pengguna yang berbeza. Yang biasa digunakan ialah primer epoksi dan primer poliuretana.

(3) cat belakang

Struktur salutan yang digunakan saat ini ialah 2/1, 2/2, 2/1 M (Baosteel). 2/1, 2/1 M memerlukan berbuih dan ikatan di belakang. Cat belakang biasanya diperlukan untuk rintangan cuaca dan rintangan kakisan. Dalam kes struktur 2/2 salutan, salutan poliester biasanya digunakan, dan terdapat juga beberapa keperluan khusus. Cat belakang yang berbeza boleh dipilih melalui rundingan.

FpTzh_mTwQ_e_ri_VDP4j9QWVFXc

2, struktur salutan

Menurut lapisan yang berlainan, terdapat tiga jenis primer, topcoat dan topi keledar.

Menurut ketahanan kakisan dan keperluan pemprosesan lapisan, ketebalan salutan atau pemprosesan (ikatan, dan sebagainya) permukaan belakang dapat dikendalikan oleh struktur salutan. Permukaan belakang 2/1 boleh disalut dengan primer atau hanya lapisan belakang. Ia digunakan terutamanya untuk panel sandwic dan memerlukan lekatan yang baik dan sifat berbuih salutan. 2/2 menggunakan primer seperti lapisan belakang dua lapisan, biasanya tidak memerlukan sifat berbuih, dan digunakan sebagai venir. Baosteel 2 / 1M umumnya mempunyai primer 3μm dan cat belakang 6μm, yang boleh menggantikan 2/1 atau 2/2. Ia memerlukan berbuih di bahagian belakang. Produk bersalut warna Baosteel boleh dibahagikan kepada 2/2, 2/1, 1/1. 3/2, dan lain-lain, * / * mewakili bilangan lapisan di bahagian depan dan belakang, masing-masing.


3, salutan berfungsi

Antibakteria, antistatik, pembersihan diri, penebat haba, dll.


4, keadaan permukaan

Permukaan biasa, plat keluli dicetak, plat keluli bersalut bersalut, tahan calar, suede, dll.


5, gunakan

Pembinaan, peralatan rumah, pintu dan tingkap, perabot, pengangkutan, dll.


Komposisi salutan papan bersalut warna

Komposisi salutan coil plat lapisan warna biasanya mengandungi pigmen, resin, pelarut, bantu dan bahan mentah lain. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, pigmen, resin dan pelarut adalah bahan mentah utama lapisan. Komposisi dan kesannya adalah seperti berikut:


1, resin

Bahan pembentuk filem adalah asas komposisi salutan, dan ia mempunyai fungsi membentuk filem salutan oleh komponen lain dalam salutan ikatan, yang memainkan peranan penting dalam prestasi salutan dan lapisan salutan. Ciri asas filem membentuk bahan salutan adalah ia boleh digunakan untuk membentuk filem nipis dan menyediakan pelbagai sifat yang diperlukan untuk filem ini. Ia juga boleh larut dengan komponen lain yang perlu ditambah pada salutan. Penyebaran seragam terbentuk.

Resin yang digunakan dalam salutan adalah poliester (PE), poliester silikon diubahsuai (SMP), poliester tahan lama yang tinggi (HDP), fluorida polyvinylidene (PVDF), epoksi, akrilik, PVC, dan sebagainya.


2, pigmen

Ia adalah komponen utama cat warna. Pigmen memberikan lapisan salutan warna, supaya filem salutan mempunyai keupayaan untuk menutupi objek yang akan disalut, dan menghasilkan hiasan dan perlindungannya. Sesetengah pigmen juga boleh menyediakan sifat-sifat seperti: meningkatkan sifat mekanik filem, meningkatkan ketahanan filem, meningkatkan ketahanan kakisan, kekonduksian elektrik, dan kebocoran api.

Menurut sumber, pigmen boleh dibahagikan kepada pigmen semulajadi dan pigmen sintetik; mengikut komposisi kimia, ia boleh dibahagikan kepada pigmen anorganik dan pigmen organik; mengikut peranan dalam salutan, ia boleh dibahagikan kepada pigmen pewarna, pigmen badan dan pigmen khas.


3, pelarut

Bahan pembentuk filem di salutan boleh dibubarkan atau disebarkan ke dalam keadaan cecair seragam, untuk memudahkan pembentukan filem, dan bahan yang dapat dikurangkan dari filem cat selepas pembinaan, komponen pelarut biasanya cecair tidak menentu , yang secara lazim dikenali sebagai komponen meruap. Pelarut untuk pelapis moden termasuk air, sebatian tak organik, dan sebatian organik. Pada dasarnya, pelarut tidak membentuk lapisan filem dan tidak sepatutnya kekal di lapisan filem.


4, aditif

Juga dirujuk sebagai komponen bahan tambahan salutan, tetapi ia tidak secara bebas membentuk filem salutan yang boleh hadir dalam filem salutan sebagai komponen filem salutan selepas filem salutan terbentuk. Peranan pembantu adalah untuk meningkatkan prestasi aspek tertentu salutan atau filem. Pelbagai jenis pelapis memerlukan pembantu yang berlainan; walaupun salutan jenis yang sama memerlukan pembantu yang berbeza disebabkan oleh tujuan, kaedah atau keperluan prestasi permohonan itu; Aditif untuk memainkan peranan yang berbeza, seperti defoamers, ejen pembasahan, anti-kendur, anti-penyelesaian, kering, pelapis, agen anti-kulat, dll.


Papan bersalut warna antibakteria

1. Definisi: Antibakteria adalah kesan bakteria jangka panjang untuk mengawal aktiviti dan pembiakan mikroorganisma, mewujudkan persekitaran yang bersih dan secara beransur-ansur membunuh mereka; kesan antibakteria boleh diteruskan selama beberapa tahun, dengan bakteria yang hidup di persekitaran hidup sebagai objek. Kebersihan jangka panjang (mikrobiologi) persekitaran hidup.

Mekanisme: Mekanisme antibakteria jenis elusi ion logam, agen antibakteria perlahan melepaskan ion logam semasa penggunaan, dan ion logam terlarut boleh memusnahkan aktiviti enzim membran sel membran sel, dan mempunyai kesan antibakteria.

Plat bersalut warna antibakteria umumnya menggunakan ejen antibakteria anorganik, menggunakan ejen anti-bakteria ion-larut ion aktif dan logam komposit untuk mencapai keperluan antibakteria spektrum yang luas dan panjang, ketoksikan yang rendah dan kecekapan yang tinggi.

3. Kegunaan: digunakan di dinding hospital, siling, penyimpanan dan pemprosesan makanan, sistem pengudaraan, dan sebagainya.

FqcptYCwBtfeUG25-IvmoDQWuRSe

Hot Tags: helaian keluli bersalut warna, pengeluar, pembekal, kilang, harga, untuk dijual

Siasatan

You Might Also Like